Когато Егото на единия родител е над интереса на детето/децата

Съгласно Семейния кодекс, родителските права и задължения се упражняват в интерес на детето от двамата родители заедно и поотделно.

татко

Когато родителите не живеят заедно /нямат брак и са фактически са разделение/, те могат да постигнат съгласие относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения с него и издръжката му и имат правна възможност да поискат от районния съд по настоящия адрес на детето да утвърди постигнатото споразумение.

Но когато липсва воля и у двамата родители за това?

Чести са случаите, когато майката без основателна причина не позволява бащата да има лични контакти с детето. Винаги когато бащата прави опити да се види с детето, майката не го дава под предтекст, че е болно или че имат други ангажименти...и това неминуемо води до ограничаване на правата както на бащата, така и на детето да осъществяват лични контакти помежду си.

Какво може да се направи в тази ситуация?

Подобно ирационално поведение изисква коригирането му по съдебен ред с иск за постановяване на режим на лични отношения. При доказване на твърдението, че майката без основателна причина възпрепятства личните контакти между баща и дете, съда следва да уважи така предявения иск. 

Децата имат право на лични отношения и пряк контакт и с двамата си родители дори ако те живеят разделени.

Поради което моят съвет е своевременно да се търси правна помощ и съдействие за образуване и водене на дело. Целта е да не се позволи тези деликатни взаимоотношения да бъдат безвъзвратно унищожени.

Предлагам на Вашето внимание правно съдействие по тази съдебна процедура, изразяваща се в консултации, изготвяне на необходимите документи, процесуално представителство пред съда.

телефони: 08888064690893668802

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

адвокат Станислава Стоянова